Ένας από τους βασικούς στόχους της πρωτογενούς πρόληψης είναι η ενίσχυση εκείνων των παραγόντων που μπορούν να δράσουν προστατευτικά στη χρήση ουσιών από τους ανηλίκους. Η ανάπτυξη των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων (ικανότητα συνεργασίας, αποφασιστικότητα, λήψη αποφάσεων κ.λπ), η ενίσχυση της κοινωνικής ευαισθησίας και της συμμετοχικότητας, αποτελούν προτεραιότητα στα προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης που υλοποιούμε σε ομάδες παιδιών και εφήβων.

Ο θεσμός του Δημοτικού Συμβουλίου Παίδων μπορεί να αξιοποιηθεί στην προώθηση των παραπάνω στόχων. Τα παιδιά που συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο Παίδων με έναν ηγετικό ρόλο μπορούν μετά από ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση να επηρεάσουν τους φίλους και τους συμμαθητές τους στις παραπάνω προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες (peer to peer). Οι ενήλικες (Δημοτική αρχή, Κέντρο Πρόληψης, Τμήμα Αγωγής Υγείας, εκπαιδευτικοί και γονείς) χρειάζεται να παίξουν έναν ρόλο υποστηρικτικό σε όλη αυτή την προσπάθεια. Είναι αυτοί που χρειάζεται να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες συνθήκες για τη λειτουργία του θεσμού.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Παίδων στοχεύει: να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές σε συμπεριφορές που προάγουν το ρόλο του υπεύθυνου και ενεργού πολίτη στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος, να  ενισχύσει τις προσωπικές  και κοινωνικές δεξιότητες των μαθητών, να αναπτύξει την κριτική σκέψη των μαθητών, να δώσει ευκαιρία για βιωματική εμπειρία του τρόπου λειτουργίας των θεσμών και των οργάνων στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος.